Експерт алармира за Tylenol неговата можна врска со аутизмот, АДХД

Помага за спиење, има кардиоваскуларни придобивки – според студија од 2010 година, мажите со активен сексуален живот имаат помали шанси да развијат срцеви заболувања – и има придобивки за простатата, вели Канарис.

Сексот ослободува ендорфини и создава чувство на блискост меѓу вас и вашиот партнер, вели Мери Андрес, професорка на Универзитетот во Јужна Калифорнија за брак и семејна терапија.

Но, не само што сексуалната интимност поттикнува чувство на благосостојба, вели Канарис, туку може да има и позитивни ефекти за имунолошкиот систем.

Придонес: Мери Бауерман, САД ДЕНЕС.

Забелешка на уредникот: Верзијата на оваа приказна првично беше објавена во 2017 година.

Доенчињата родени од латиноамериканци, родители со ниски приходи или ограничени англиски јазик имаат поголема веројатност подоцна да бидат дијагностицирани со вродени срцеви заболувања од белите доенчиња – или воопшто немаат пренатална дијагноза, покажа новото истражување.

Вроденото срцево заболување, кое се состои од структурни срцеви абнормалности, е најчестиот тип на вродени дефекти. Наодите беа објавени во списанието за педијатриска кардиологија.

Експертите велат дека наодите даваат поголема итност за грижата за бебињата родени од родители чиј префериран јазик не е англискиот и латино и семејствата со ниски приходи во услови на борбата на Америка против структурниот расизам во здравствената заштита.

Иако феталните интервенции се ограничени, раната пренатална дијагноза им помага на родителите да планираат и да донесуваат одлуки околу бременоста, рече коавторот д-р Алиша Чавес, педијатриски кардиолог на Медицинскиот систем на Универзитетот во Мериленд и доцент по медицина. Исто така, им овозможува на лекарите однапред да планираат третмани веднаш по раѓањето.

Бебињата кои немаат пренатална дијагноза се изложени на поголем ризик за несакани настани по раѓањето, додека пренаталната дијагноза е поврзана со подобри резултати, рече таа.

Најново: Стапката на предвремено родени бебиња забележа „загрижувачки“ пораст во 2021 година

Што е вродена срцева мана и како се открива?

Вродените срцеви мани влијаат на структурата на срцето на бебето. Постојат многу видови, а повеќето се благи – како што е мала дупка во срцето што заздравува – до типови кои сериозно ја попречуваат работата на срцето, според Центрите за контрола и превенција на болести.

Околу 1 од 4 бебиња родени со срцева мана имаат критична вродена срцева мана , што значи дека можеби ќе им треба операција или други процедури во текот на раниот живот.

Типично, феталната ехокардиографија, ултразвук на срцето на бебето, е ограничена на случаи со висок ризик, како што се бремени мајки со семејна историја или загриженост откриени при рутински ултразвук.

Тие открија:

 • Бебињата родени од латино мајки имале 3,2 пати помали шанси да бидат дијагностицирани пред раѓањето во споредба со нивните бели колеги.
 • Бебињата родени од мајки со префериран јазик различен од англискиот, имале пет пати поголема веројатност да немаат пренатална дијагноза отколку оние родени од англиски јазик.
 • На мајките кои не зборуваат англиски и кои навистина добиле пренатална дијагноза, им била дијагностицирана, во просек, пет недели подоцна од пациентите што зборуваат англиски.
 • Оние од населбите со понизок социо-економски статус биле дијагностицирани до 3,4 недели подоцна.

Наодите придонесуваат за зголемените докази за разлики во дијагнозата на фетална срцева мана. Претходните студии покажаа дека пациентите со пониски примања, шпанците и руралните пациенти или оние со јавно осигурување имаат помала веројатност да добијат пренатални дијагнози за одредени типови на вродени срцеви мани.

„Да се ​​знае однапред дека имаат значителна вродена срцева болест е исклучително важно бидејќи некои од тие малформации ќе бараат итно внимание во првата минута по раѓањето“, рече педијатрискиот кардиохирург од Универзитетот Дјук, д-р Жив Бекерман.

„Постојан тренд“: Смртните фетални црни фетуси се двојно повисоки од смртните случаи кај белите

Што би можело да го предизвика диспаритетот?

Д-р Кеила Натилде Лопез, педијатриски кардиолог и вонреден професор на Медицинскиот колеџ Бејлор во Хјустон, рече дека наодите фрлаат светлина врз создавањето подостапни ресурси за семејствата.

„Нашиот здравствен систем е многу предизвикувачки за навигација. Уште поголем предизвик е да се движите кога англискиот не ви е примарен јазик, или кога имате пониска здравствена писменост или доаѓате од понизок социо-економски статус“, рече таа. „Многу веб-страници на овие различни институции кои згрижуваат деца со сложени потреби не се напишани на соодветно ниво на здравствена писменост или на соодветен јазик.

Создавањето на цевковод од лекари од латино, шпанско и шпански јазик е исто така важно за да се диверзифицира медицината за подобро да им служи на заедниците, рече Лопез. Од сите активни лекари во САД, само околу 6% се Хиспано, и покрај тоа што Хиспанците и Латино луѓето сочинуваат речиси 19% од населението на нацијата.

Што може да се направи?

Заедно со јазичните бариери, пристапот до пренатална грижа, исто така, може да биде фактор што ги поттикнува овие разлики. Неповолните мајки можеби имаат помала веројатност да бидат осигурени, што може да го одложи нивниот пристап до пренатална нега и за возврат да го одложи или да предизвика пропуштена дијагноза, рече Чавес.

Жените со пренатална нега треба да направат анатомија на 18-20 гестациска недела, рече таа.

„Идеално, дури и ако срцевата мана не е забележана пред тоа, таа би била забележана дотогаш“, рече таа. „Типично по тоа, тогаш тие се упатени да видат специјалисти како нашиот тим за срце на фетусот.

Многу населби во САД немаат центри за терцијална нега или болници кои обезбедуваат специјализирана нега. Подобрите протоколи за услуги за откривање и преведување на родителите во овие области се од суштинско значење за да можат да бидат дијагностицирани и упатени, рече Бекерман.

„Ако имате бебе кое се планира да се роди во област без поддршка за срцева нега, тогаш тие ќе се справат лошо, па дури и можеби нема да успеат да добијат соодветна грижа“.

Копајте подлабоко

 • Стапките на мајчинска смртност се повисоки за руралните обоени жени
 • Забраните за абортус може да бидат најризични за жените во „пустините“ за здравствена заштита на мајките
 • Здравствената грижа за мајките исчезнува во рурална Америка

Дојдете до Нада Хасанеин на nhassanein@usatoday.com или на Твитер @nhassanein_ .

„Најважниот придонес на оваа студија е дека можеме да ги искористиме првите 30 дена од искуството во здравствената заштита на детето за да кажеме „Ова дете е навистина изложено на ризик“, рече Дејвид Мандел, професор по психијатрија на Универзитетот во Пенсилванија, Факултетот Перелман. Медицина, кој не бил вклучен во истражувањето.

НАЈНОВИ ВЕСТИ: Стапките на дијагноза на аутизам тројно се зголемија за помалку од две децении

Што откри студијата

Студијата се потпираше на електронски медицински досиеја на 45.000 деца кои биле видени во здравствениот систем на Универзитетот Дјук како доенчиња помеѓу јануари 2006 и декември 2020 година.

Истражувачите ги користеа овие записи за да ги обучат и оценат моделите за машинско учење. Нивниот последен алгоритам можеше да ги предвиди бебињата кои подоцна развиле аутизам, разликувајќи ги од оние кои подоцна развиле АДХД или други невроразвојни дијагнози.

Доколку понатамошните студии го потврдат наодот, алгоритмот може да се користи заедно со други алатки за скрининг, извештаи од родители и медицински набљудувања, рече Досон.

Собирајќи информации автоматски додека детето добива нега, компјутерот може да го извести педијатарот дека „врз основа на шемата на користење на детето, тие имаат поголема веројатност за подоцнежна дијагноза на аутизам“, рече таа. „Целта би била педијатарот да обезбеди поголем надзор на ова бебе.

Што би можеле да значат овие рани знаци на аутизам

Ова откритие потврдува дека аутизмот не е само мозочна состојба, туку и состојба на целото тело што може да вклучи проблеми со дигестивниот систем, спиењето, невролошките и видот, меѓу другото, рече Досон.

„Треба да размислуваме за аутизмот не само како здравствена состојба во однесувањето, туку и како состојба која вклучува физичко здравје“, рече таа. „Ова е еден начин да се искористи таа информација: да се направи подобра работа при рано откривање.

Аутизмот е дефиниран како невро-развојна состојба која се карактеризира со тешкотии со социјалната интеракција и комуникација и со ограничени или повторувачки модели на размислување и однесување. Дијагнозата обично доаѓа кога детето има 3 или 4 години .

Откривањето сигнали толку рано во животот, исто така, ја поддржува идејата дека основата за аутизмот е поставена уште пред раѓањето, рече Марк Вајскопф, епидемиолог од Факултетот за јавно здравје Харвард TH Chan, кој ја проучува улогата на животната средина во аутизмот и другите невролошки состојби. .

„Ова е повеќе доказ дека што и да го активира или предизвикува ова во корен, потеклото е многу рано“.

Зошто е важно раното дијагностицирање на аутизмот?

Други истражувања покажаа дека раното откривање и интервенција ги подобруваат резултатите за дете од спектарот на аутизам.

Сите мали деца треба да бидат скринирани за аутизам при нивните 18- и 24-месечни посети на „добро дете“, според Американската академија за педијатрија.

Овој ран сигнал, комбиниран со загриженоста од родителите и можеби други прегледи, треба да биде сигнал за лекарите веднаш да ги упатат децата на рана интервенција, рече Мандел.

„Немојте внимателно да чекате. Не обидувајте се да ги минимизирате грижите на родителите. Веднаш наведете го детето на (рана интервенција)“, рече тој.

Повеќето семејства, рече тој, повеќе би сакале таквите грижи да се покренат рано, што ќе им даде време и ментална енергија да се подготват за што и да дојде.

Истражувачите за аутизам сега развиваат начини да им помогнат на децата на возраст од 6 месеци, рече Досон. Родителите може да се научат на стратегии за зајакнување на социјалната интеракција, џагор и рана комуникација што можат да ги користат кога поминуваат време со своето бебе и за време на капење, оброци и игра.

Копај подлабоко

 • Експерт алармира за Tylenol неговата можна врска со аутизмот, АДХД
 • Што би сакале луѓето со аутизам да го знаете
 • Што да знаете за месецот на прифаќање на аутизмот

Контактирајте со Карен Вајнтрауб на kweintraub@usatoday.com.

Покривањето на здравјето и безбедноста на пациентите во USA TODAY е делумно овозможено со грант од Masimo Foundation за етика, иновации и конкуренција во здравството. Фондацијата Масимо не обезбедува уреднички информации.

 • Зошто фармацевтите годинава ги покачија цените на речиси 1.000 лекови
 • Ажурирања за состојбата на Унијата: Бајден се соочува со поделен Конгрес
 • Милиони ќе го изгубат Медикеид бидејќи пропаѓаат одредбите за пандемијата
 • Скоро 1 од 6 луѓе рационализираат инсулин поради трошоците

Еве што знаеме.

Зошто Американците се борат да си дозволат инсулин?

Според Американското здружение за дијабет, цената на лековите кои спасуваат животи се зголеми речиси тројно од 2002 до 2013 година и чини 10 пати повеќе во САД отколку на кое било друго место во светот.

Студијата од 2022 година покажа дека 11% од возрасните на возраст од Medicare 65 и постари го рационализирале инсулинот во споредба со повеќе од 20% од помладите возрасни лица.

Како Конгресот се справи со трошоците за инсулин?

По минатогодишната сметка за климата и здравјето наречена Закон за намалување на инфлацијата, примателите на Medicare сега имаат ограничување на трошоците за инсулин на 35 долари месечно. Таа граница не се однесува на Американците покриени со планови за приватно осигурување откако републиканците ја симнаа таа одредба од конечниот предлог-закон.

Сепак, групите за застапување на пациентите w loss website ветија дека ќе се залагаат за поприфатливи цени на инсулин.

Чак Хендерсон, извршен директор на Американското здружение за дијабетес, рече дека трошоците за инсулин се недостапни за премногу од над 8 милиони жители на САД кои зависат од лекот.

„Иако ограничувањето на плаќањата на Medicare беше значаен чекор во вистинската насока и потенцијално спасувачка промена на политиката за постарите лица, АДА ќе продолжи да се бори за да ја прошири оваа придобивка за сите луѓе со дијабетес кои се потпираат на инсулин за да преживеат“, рече Хендерсон. .

Кој го измислил инсулинот?

Бајден во вторникот спомна како лицето кое го открило инсулинот не патентирало за да биде достапен за секого.

Канадскиот научник Фредерик Бантинг открил инсулин во 1921 година. Научниците го лекувале првиот пациент со дијабетес во 1922 година и го продале патентот на Универзитетот во Торонто за 3 канадски долари. Универзитетот го администрирал патентот и добивал хонорари од компании за лекови кои продавале човечки инсулин.

Јужните држави се спротивставуваат на експанзијата на Медикејд

Законот за пристапна нега, донесен во 2010 година кога Бајден беше потпретседател, го плаќа најголемиот дел од трошоците за државите кои ќе изберат да ја прошират подобноста на Медикеид.

Contents