Обучението на пациентите е критичен инструмент в стратегиите за превенция

Млякото или формулата съдържат лактоза и други сладки съединения, които предизвикват кариес на шишето за кърмачета. Няколко проучвания потвърдиха, че има силна връзка между храненето с шише и спането с шише и случаите на кариес на шишето за кърмачета.

Освен бебетата, хранени с бутилка, бебетата, хранени с кърма, също са податливи на зъбен кариес. Кърмата е основен хранителен компонент за кърмачетата. Кърменето осигурява различни ползи за здравето на бебето, като например намален риск от респираторни и стомашно-чревни инфекции.

Има обаче един потенциален недостатък: омекване на зъбния емайл при кърмачета може да възникне поради продължителен контакт между зъбния емайл и кърмата.

Продължителното излагане на зъбната повърхност на майчино или краве мляко и неадекватните практики за хигиена на устната кухина допринасят значително за развитието на кариозни лезии и пробив на зъби при кърмачета и малки деца. В допълнение, намаленото производство на слюнка при кърмачета и малки деца през нощта увеличава риска от кариес на шишето за кърмаче.

По-малкото слюнка води до по-високи нива на лактоза и устойчива зъбна плака. През нощта намаляването на защитната сила на слюнката и изместването на баланса към деминерализация в устата на бебето причинява устойчива зъбна плака.

Съдържанието на въглехидрати в кърмата може да се ферментира в прости захари като лактоза от орални бактерии като Streptococcus sobrinus и Streptococcus mutans. Тези патогени произвеждат киселини, които могат да разтварят структурата на зъба, като по този начин предизвикват кариозна лезия.

Предотвратяване

Необходими са няколко различни стратегии за предотвратяване на кариес на бутилката за кърмачета. Тъй като зъбният кариес може да има отрицателно психосоциално въздействие и е трудно да се лекува кариес в ранна детска възраст, превантивните мерки са първата използвана стратегия.

Обучението на пациентите е критичен инструмент в стратегиите за превенция. Кариесът на шишето за кърмачета е по-често срещан при групи в неравностойно положение или групи с ниско социално-икономическо положение.

Като цяло, обучението на майките и болногледачите как безопасно да използват шише за хранене е много важен фактор. Осигуряването на здравословна диета в ранна детска възраст може да сведе до минимум риска от кариес при хранене с шише. Тъй като кариесогенните бактерии могат да се прехвърлят от майки и други лица, които се грижат за тях, на бебета, обучението на майките/болногледачите е от решаващо значение.

Американската академия по педиатрична дентална медицина публикува насоки за предотвратяване на кариес на бутилката за кърмачета.

Тези насоки включват хранене с шише и грижа за зъбите/оралната хигиена в ранна детска възраст. Използването на бутилки, пълни с мляко, трябва да се извършва внимателно за ограничен период от време, за да се предотврати продължително излагане на зъбния емайл на бебето.

Майките могат да отбиват бебетата си от шише след една година. През нощта избягвайте храни, които са сладки и богати на въглехидрати за ранна детска възраст.

Използването на флуорид под формата на паста за зъби, вода за уста или таблетки за смучене може да оптимизира устната и зъбната хигиена при децата.

Освен това, концентрираният локален флуорид със смола (известен като флуориден лак) е правилният избор за предотвратяване на кариес в ранна детска възраст. Флуоридният лак увеличава експозицията на флуорид върху зъбния емайл, когато е изложен на слюнка. Рискът от кариес и деминерализация на зъбите в ранна детска възраст може да бъде значително намален чрез прилагане на флуорен лак.

Лечение

Лечението на кариеса на бутилката за кърмачета може да се извърши чрез различни медицински интервенции в зависимост от тежестта и възрастта на детето. Извършват се стоматологичен преглед, рентгенова снимка и подробна анамнеза, преди да се разработи план за лечение.

Възстановителната терапия може да се използва за лечение на кариозни лезии. При някои деца може да се наложи обща анестезия за провеждане на възстановителна терапия. Възстановяване с корони от неръждаема стомана може да се направи при тежък кариес на емайла на млечните и постоянните зъби. Процедурата може да възстанови формата на зъбите, увредени от кариес на шишето.

Атравматичното възстановително лечение (ART) е друга процедура, която може да се направи за лечение на кариес в ранна детска възраст. Това е процедура за отстраняване на кариесна зъбна тъкан. Тази медицинска интервенция се извършва чрез възстановяване на кухина с помощта на адхезивни възстановителни материали като стъклен йономер.

Това е безболезнена, рентабилна и надеждна медицинска процедура. АРТ също не травмира децата, защото не използва сложни медицински инструменти и не изисква локална анестезия.

Глас-йономерният цимент в ART процедурите се използва за създаване на химическа адхезия към повърхността на зъбите, като по този начин се оптимизира експозицията на флуорид и биосъвместимостта в устата в ранна детска възраст. Този стъклойономерен цимент може да покрие празнините и кухините на съседните зъби. Всички етапи на ART процедурата трябва да се извършват от зъболекари, за да се оптимизират усилията за възстановяване на зъбите в ранна детска възраст. ART е популярно лечение с благоприятни резултати за лечение на кариес на бутилка за кърмачета.

Последните оценки показват, че около 85% от децата имат кариес преди шестия си рожден ден. Кариесът на шишето за кърмачета може да бъде предотвратен или сведен до минимум, когато зъболекарите и родителите работят заедно за постигането на тази цел.

Повечето от нас признават отрицателното въздействие на тютюнопушенето върху дихателната система, по-специално върху белите дробове. Но въздействието на тютюнопушенето върху здравето на зъбите трябва да бъде обсъдено.

Ключови изводи:

 • Тютюнопушенето има пагубен ефект върху цялостното орално здраве.
 • Може да причини заболявания като рак на устната кухина, зъбни кухини, пародонтални заболявания, които могат да доведат до загуба на зъби.
 • Консултацията със зъболекар и включването в програми за отказване от тютюнопушенето може да подобри цялостното орално здраве.

Пушенето има многобройни вредни ефекти върху устата. Например, тютюнопушенето увеличава риска от зъбни заболявания, нарушения на вкуса и обонянието, нарушено зарастване на рани, пародонтоза, лезии на устната лигавица като меланоза на пушача, небцето на пушача, потенциално злокачествени лезии и рак на устната кухина.

Тук обсъждаме научни доказателства за тютюнопушенето и някои орални заболявания.

Пушенето увеличава риска от рак на устната кухина

Ракът на устната кухина обикновено започва в устата и засяга области като предните две трети от езика, гингивата, лигавицата на устните и бузите, сублингвалния под на устата, твърдото небце и малката ретромоларна област.

Скорошен мета-анализ, оценяващ риска от рак на устната кухина в различни страни, включително Съединените щати, съобщава, че общата оценка на риска от рак при пушачите е 3,43 пъти по-висока, отколкото при непушачите.

Симптомите могат да включват:

 • Бучка или незаздравяваща рана/язва в устата за повече от 14 дни.
 • Меки червени, бели или петнисти петна в устата.
 • Затруднено преглъщане, дъвчене, говорене и движения на челюстта или езика.
 • Малоклузия или зле пасващи протези.
 • Внезапна загуба на тегло.

Как протича ракът на устната кухина?

Развитието на орален рак е сложен и многоизмерен процес. Основните механизми, участващи в развитието на злокачествено заболяване, включват промени в микросредата на тумора, която се състои от клетки, химикали, освободени от клетките, кръвоносни съдове и извънклетъчен матрикс, както и сложния "кръстосан разговор" между тези структури. Генетичните мутации също могат да играят роля в причиняването на рак на устната кухина.

Лечение

Хирургията е крайъгълният камък на лечението на хора с напреднал стадий на рак на устната кухина. Външната лъчева терапия и брахитерапията успешно се използват като основен метод за лечение на пациенти с ранен стадий на рак на устата и те са стандарт за грижа за използване като адювантна терапия (за предотвратяване на връщане на рака) при пациенти с късен стадий рак на устната кухина след операция.

Пародонтални заболявания

Пушенето може да увеличи риска от пародонтоза. Пародонтозата се развива, когато бактериите от плака произвеждат токсини, които дразнят венците и костите, карайки ги да се отдръпнат от зъба. Пародонталното заболяване може да увреди периодонталния лигамент, който свързва зъба с алвеоларната кост, което води до загуба на зъби.

Симптомите могат да включват:

 • Гингивално кървене при четкане или може да възникне спонтанно.
 • Подвижност на зъбите.
 • Наличие на разширение на венците.
 • Миграция на зъбите.

Как протичат пародонталните заболявания?

Развитието на пародонталното заболяване се медиира от възпалителния отговор на микроорганизмите в зъбния биофилм. Бактерии като Porphyromonas gingivalis, Tannerella forsythia и Treponema denticola са свързани с пародонталното заболяване.

Влиянията на околната среда оказват влияние върху регулирането на имунно-възпалителните системи, които управляват чувствителността на пациентите.

Лечение на пародонтални заболявания

Пародонтозата се лекува на етапи, като се започне с най-консервативните методи.

Професионалното почистване на зъбите, включително почистване на зъбен камък и рендосване на корени за отстраняване на зъбна плака и зъбен камък, намиращи се над и под линията на венците, е първата фаза от лечението на всички форми на пародонтит. На пациентите също така се препоръчва режим на орална хигиена у дома, за да подобрят оралното си здраве.

Може да е необходимо редовно проследяване, за да се определи прогресията на заболяването. Ако симптомите продължават, пациентът трябва да се връща на зъболекар за често почистване, тъй като пародонтитът е хронично заболяване, което може да се реактивира при лоши условия на орална хигиена.

Зъбен кариес

Епидемиологичните проучвания разкриват връзка между тютюнопушенето и зъбния кариес (кухини). Зъбният кариес се причинява от кариесогенни бактерии, лоша зъбна хигиена, висока честота на консумация на въглехидрати, недохранване и ниско социално-икономическо ниво. Съдържанието на слюнката играе решаваща роля за определяне на появата на зъбен кариес.

Симптомите могат да включват:

 • Бели или кафяви петна по зъбите.
 • Кухини по повърхността на зъбите. Ако са засегнати по-дълбоките слоеве на зъбите, кариесът може да увреди и нервите и корените.
 • Зъбите стават чувствителни и болят.
 • Стоматологичният alkotox official top кариес може да увреди зъбите толкова много, че да се наложи да бъдат заменени, например с мост.

Как се причиняват зъбните кариеси?

Съставът на слюнката е ключов елемент за прогнозиране на разпространението на кариеса. Много изследвания са установили, че слюнченият секреторен IgA (sIgA), рН и скоростта на потока играят роля в имунитета на устната лигавица. Концентрациите на sIgA могат да варират в зависимост от скоростта на слюнчен поток, хормонални фактори, емоционални състояния, физическа активност и влияния на околната среда.

Contents