Vaš zdravstveni tim to može pratiti ultrazvukom

Nakon 42 tjedna, to se povećava na 4 do 7 smrti na 1000 rođenih.

 • Povećana veličina. Obično bebe nastavljaju rasti nakon termina poroda. Ova povećana veličina može produžiti i otežati porođaj i može zahtijevati carski rez.
 • Pothranjenost. Neke bebe prestaju dobivati ​​na težini nakon termina zbog problema s protokom krvi kroz posteljicu. Ovaj nedostatak rasta je zbog pothranjenosti.
 • Smanjena amnionska tekućina. Kako vrijeme prolazi, količina tekućine koja okružuje bebu (amnionska tekućina) se smanjuje. S manje amortizirajuće tekućine oko sebe, pupčana vrpca se može priklještiti.
 • Kretanje crijeva u maternici. Bebe koje dulje ostaju u maternici imaju veću vjerojatnost da će imati stolicu dok su unutra. Ova situacija može biti opasna tijekom poroda ako beba udiše amnionsku tekućinu.
 • Rizici za majku. Majke koje imaju bebe nakon 42 tjedna imaju veću vjerojatnost da će imati duge trudove, ozljede, razderotine vanjskih spolnih organa tijekom poroda i carske rezove. Također je veća vjerojatnost da će dobiti infekcije.
 • Trebam li indukciju porođaja?

  Odluka o induciranju trudova različita je za svaku osobu i donosi se između vas i vašeg zdravstvenog tima. Vaš liječnik će pažljivo pratiti vas i vašu bebu ako niste dobili trudove nakon termina. Moraju se uzeti u obzir mnogi čimbenici, uključujući:

  • Veličina i rast bebe. Vaš zdravstveni tim to može pratiti ultrazvukom.
  • Opskrba bebe kisikom. Test bez stresa prati obrasce otkucaja bebinog srca kako bi to pokazao.
  • Bebini pokreti i količina amnionske tekućine. Oni se također mogu mjeriti ultrazvukom.
  • Dob i zdravstveno stanje majke. Ako ste stariji od 35 godina, tinejdžerica ste, pušite, imate zdravstvenih problema ili imate komplikacije u trudnoći, liječnik će možda htjeti prije potaknuti trudove.
  • Vaše želje. Vaš zdravstveni tim trebao bi poštovati vaše želje, a istovremeno štititi zdravlje vas i vaše bebe.

  Za većinu trudnoća liječnici preporučuju poticanje poroda kada dođete do 41. tjedna. Postoji povećanje rizika za bebu unutar maternice između 41. i 42. tjedna i značajniji rizici nakon 42. tjedna.

  Što očekivati ​​s indukcijom porođaja

  Postoje različiti načini poticanja trudova:

  • Intravenozni lijekovi. Vaš zdravstveni tim može vam dati lijek intravenskom linijom. Ovaj lijek se zove Pitocin. To je sintetička verzija hormona koji prirodno uzrokuje trudove.
  • Vaginalni supozitorij. Lijek u obliku tableta (čepića) može se staviti u vaginu kako bi cerviks bio mekši. Može uzrokovati kontrakcije ili pomoći vašem tijelu da se pripremi za porod.
  • Balon kateter. Liječnik može umetnuti mali kateter (cijev) s balonom unutar njega u otvor vrata maternice. Ovaj balon se napuni sterilnom vodom nakon što je kateter postavljen i uzrokuje otvaranje cerviksa.
  • Lom vode. Ako postoji malo proširenje i bebina glava je nisko u porođajnom kanalu, vaš davatelj usluga možda će vam moći izbiti vodenjak. Kad vam pukne vodenjak, pomaže započeti porod tako što povećava pritisak djetetove glavice na vrat maternice.

  Vaš pružatelj usluga može koristiti kombinaciju ovih metoda. Ako želite, možda ćete moći dobiti epiduralnu za ublažavanje bolova tijekom indukcije.

  Inducirani porod može trajati dugo ili kratko. Sve ovisi o odgovoru vašeg tijela na metodu koju vaš liječnik koristi i drugim čimbenicima, kao što su veličina i položaj bebe. Često mijenjanje položaja kako porođaj napreduje može pomoći.

  Trebam li carski rez?

  Ako ste prije bili na carskom rezu, liječnik vam ga može preporučiti. Carski rez smatra se velikim kirurškim zahvatom i nosi mnoge rizike, uključujući krvarenje, infekciju i krvne ugruške. Ako je vaša beba zdrava i ima dovoljno kisika, vaš bi liječnik trebao prvo pokušati s indukcijom poroda.

  Iako postoje određeni rizici za trudnoću nakon termina, većina beba rođenih nakon termina rađa se zdravo. Rizici se povećavaju kako se približavate 42. tjednu, stoga je važno surađivati ​​sa svojim zdravstvenim timom kako biste pažljivo pratili svoju bebu.

  Gubitak intrauterine trudnoće unutar prvog tromjesečja, uključujući otkrivanje prazne gestacijske vrećice (vrećice bez embrionalnog tkiva) ili gestacijske vrećice koja sadrži embrij ili fetus bez srčane aktivnosti, ili gubitak gestacijskog materijala vaginalno, naizmjenično se naziva rani gubitak trudnoće (EPL). ), pobačaj ili spontani pobačaj.

  Ključni zaključci:

  • Spontani pobačaj je gubitak trudnoće prije 22. gestacijskog tjedna i čini 10 do 15% svih klinički dijagnosticiranih trudnoća.
  • Pobačaj je povezan s demografskim čimbenicima (dob roditelja, BMI, težina), stilom života (pušenje, konzumacija alkohola) i okolišnim (zagađenje, izloženost pesticidima).
  • Pobačaj može imati dugoročne sustavne i mentalne zdravstvene rizike za majku, što bi članovi obitelji i pacijenti trebali uzeti u obzir.

  Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, pobačaj je spontani gubitak embrija ili fetusa težine ispod 500 g prije 20.-22. tjedna gestacije. EPL je uobičajeno opaženo stanje koje se javlja u 10 do 15% svih klinički dijagnosticiranih trudnoća. Procijenjeni godišnji broj spontanih pobačaja u svijetu je 23 milijuna. Otprilike 10,8% žena ima jedan spontani pobačaj u životu.

  Definicije ranog gubitka trudnoće

  Biokemijski gubitak trudnoće je trudnoća potvrđena samo pozitivnim testom na trudnoću (bez ultrazvučne procjene), koji kasnije postane negativan.

  Propušteni abortus je neuspjeh otkrivanja otkucaja srca embrija u intrauterinoj trudnoći unatoč prisutnosti gestacijske vrećice ili embrija.

  Nepotpuni abortus je gubitak trudnoće uočen s vaginalnim krvarenjem i nepravilnim strukturama unutar šupljine maternice.

  Potpuni abortus dijagnosticira se praznom šupljinom maternice nakon vaginalnog krvarenja kod žene s prethodno potvrđenom trudnoćom.

  Čimbenici rizika za pobačaje

  Demografski čimbenici: Pretilost nepovoljno utječe na transformaciju endometrija (unutarnjeg sloja maternice) za smještaj posteljice. Ženski indeks tjelesne mase (BMI) povezan je s povećanim rizikom; normalni raspon BMI (18,5 do 24,9 kg/m2) je najmanji raspon povezan s rizikom. Populaciona studija iz Ujedinjenog Kraljevstva izvještava da premala tjelesna težina (BMI <18,5) povećava rizik od pobačaja za 72%, dok prekomjerna tjelesna težina ili pretilost nisu učinkoviti u smanjenju rizika.

  Životni stil i okolišni čimbenici: Pušenje je promjenjivi čimbenik rizika za EPL. Ovaj rizik je u korelaciji s količinom dnevne uporabe; svaka popušena cigareta dnevno povećava rizik od pobačaja za 1%. Konzumacija alkohola još je jedan promjenjivi čimbenik povezan s povećanim izgledima za pobačaj. Svako dodatno tjedno piće povezano je sa 6% povećanim rizikom od EPL među konzumentima alkohola koji piju pet ili manje pića tjedno. Učinci alkohola izraženi su među onima koji ga redovito piju (barem jednom tjedno ili dnevno) i onima koji piju više od 14 jedinica tjedno. Visoki unos kofeina također je među razmatranim čimbenicima.

  Onečišćenje zraka, organokloridi i izloženost raspršenim pesticidima čimbenici su okoliša koji povećavaju stopu pobačaja i ponovljenih gubitaka trudnoće.

  Fetalne kromosomske abnormalnosti: Ovaj faktor čini otprilike 50 do 60% svih slučajeva. Autosomne ​​trisomije su najčešće kromosomske abnormalnosti; fetalna trisomija 16 čini se nekompatibilnom sa životom, budući da je najčešća trisomija kod pobačenih fetusa.

  Dob majke: Učestalost klinički prepoznatih EPL-a značajno raste s dobi. Žene koje zatrudne u dobi od 20 do 30 godina nose 9 do 17% rizika od pobačaja, dok se taj rizik udvostručuje nakon 35 godine života, dosežući 40%, da bi se kasnije povećao na 80% u dobi od 45 godina. Međutim, žene mlađe od 20 godina također nose povećan rizik od pobačaja.

  Dob oca: Prema nedavnom izvješću, starija dob oca također je faktor rizika za pobačaj. U usporedbi s 25 do 29 godina, muškarci u dobnoj skupini od 30 do 34 i 35 do 39 godina nose 4% i 15% veći rizik, dok taj broj raste na 23% odnosno 43% u dobnim skupinama od 40 do 44 godine i preko 45, odnosno.

  Prethodna povijest EPL-a: Povijest spontanog pobačaja povećava rizik za 10% za svaku izgubljenu trudnoću, dosežući 42% kod žena s tri ili više prethodnih anamneza.

  Komplikacije i dugoročni zdravstveni rizici pobačaja

  Opstetričke komplikacije u sljedećim trudnoćama: Svaki prethodni EPL povećava rizik od prijevremenog poroda. Može biti povezano s metodama liječenja pobačaja, kao što je ponovljena kiretaža maternice koja uzrokuje oštećenje vrata maternice i endometrija. Oštećenje endometrija također može uzrokovati abnormalnu implantaciju posteljice i dovesti do razvoja abrupcije posteljice i placente previje u sljedećim trudnoćama.

  Dugoročni zdravstveni rizici: Ponavljani pobačaji povećavaju rizik od kardiovaskularnih bolesti i venske tromboembolije, što bi mogao biti važan podsjetnik za promjene načina života. Pobačaj nedvojbeno utječe na mentalno zdravlje majke, osobito u društvima koja nemogućnost rađanja djeteta smatraju sramotnom ili ponižavajućom. Studije pokazuju da je gubitak trudnoće snažno povezan s posttraumatskim poremećajem, anksioznošću (umjerena do teška u 17%), depresijom (umjerena do teška u 6%) i stopama samoubojstava.

  Pobačaj ili rani gubitak trudnoće često je opstetričko stanje koje pogađa 10,8% žena barem jednom u životu. EPL može biti povezan s genetskim predispozicijama i popratnim bolestima, kao i s demografskim čimbenicima i čimbenicima načina života.

  Istraživanje melatonina nedavno je dobilo zamah. Odavno je poznato da melatonin, hormonski dodatak, potiče san. uslim-official.top Istraživanja koja su u tijeku nastoje identificirati dodatne prednosti suplementacije melatonina, uključujući liječenje bolesti kao što je Alzheimerova bolest, jačanje plodnosti i imunološkog sustava te djelovanje kao antioksidans.

  Ključni zaključci:

  • Melatonin i vitamin D rade zajedno kako bi pomogli u ravnoteži mnogih normalnih bioloških puteva kako bismo ostali u ravnoteži.
  • Dodatak melatonina obećava u pomoći u prevenciji ili upravljanju višestrukim stanjima, uključujući poboljšanje reproduktivnog zdravlja, zdravlja srca, kostiju i imunološkog sustava.
  • Potrebno je provesti daljnja istraživanja melatonina prije nego što možemo reći da je melatonin "sljedeći vitamin D".
  • Konzumiranje hrane bogate triptofanom, poput puretine, mesa, tofua i jaja, pomaže u povećanju proizvodnje melatonina.
  • Dovoljno se izlažite sunčevoj svjetlosti, jedite hranu bogatu vitaminom D ili se posavjetujte s liječnikom o suplementaciji vitaminom D ako ste zabrinuti zbog nedostatka.

  Zajedno s melatoninom, vitamin D – dobiven iz hrane i sunčeve svjetlosti – održava nekoliko normalnih tjelesnih procesa, pomažući u očuvanju naše ravnoteže.

  Contents